Hogy kezdődik minden?

Beiratkozás

A beiratkozást – azaz a tanulmányok megkezdését a modulon keresztül érheted el. A beiratkozás megléte feltétel a tanulmányi rendszer későbbi használatához. Fontos tudni, hogy a beiratkozás ugyan elektronikusan történik, de ezen túlmenően az aláírt papír alapú adatszolgáltatásra is szükség van. Ezért az űrlapot, miután elektronikus formában leadtad a „mentés, és véglegesítés” gombbal, ki is kell nyomtatnod, majd aláírnod.  Küldd el postán (a borítékra feltétlenül írd rá, hogy: „beiratkozási lap”), vagy adjad le a TO-n.

A bejelentkezés félévente megismétlendő procedúra, amely az adott szemeszter aktiválását jelenti és az ETR-en keresztül történik. A teendő: belépés az ETR-be, ott az [Ügyintézés] fülre, azon belül az [Állapotváltás]-ra kattintva állíthatod aktívra, vagy passzívra a tanulmányi félévedet. Ennek ideje általában a szorgalmi időszak kezdetét megelőző hét és a szorgalmi időszak első hete, utólagosan „passziválni” az első hónapban van lehetőséged. A pontos időpontokat a TO. teszi közzé minden szemeszter kezdete előtt egy hónappal.

Jótanács

Ne felejtsd el!

 

Tanévnyitó

A tanév első komoly ünnepsége az őszi félév első hónapjában. A részvételhez szép ruha kell és aktív félév. Első éves hallgatóknak mindenképp illik megjelenni, a többieknek pedig szabad. Mély lélegzettel egybekötve épül be a szürkeállományunkba a kötelezettségvállalás, a felelősségtudat, és minden jó útravaló a kar dékánjának tolmácsolásában. Ezen ceremónián átesve egy erős kézfogás által válnak gólyáink egyetemi polgárrá. 

 

Órafelvétel/ kurzusfelvétel

Előfeltétele a képzési programhoz tartozó kurzuskódok ismerete, a dinamikus tanterv futólagos ismerete és ETR kezelése alapfokon.

Minden szemeszter elején a szorgalmi időszak kezdete előtt legalább két héttel megjelennek a meghirdetni kívánt kurzusok – természetesen az ETR-ben: ETR/Jelentkezések/Kurzusfelvétel. Jobb oldalon a Ciklusok listából kiválasztva a kívánt félévet, majd a Meghirdetett kurzusokra kattintva jelenik meg a kívánt félév összes általad választható kurzusa. Ez abban segít, hogy tudj előre tervezni. Ha összeállítottad ez alapján a kötelező és szabadon választott órákból álló heti menetrendet, akkor már csak várni kell a kurzusfelvételi időszakra.

A kurzusfelvételi időszak a szorgalmi időszakot megelőző egy hét és a szorgalmi időszak első hete – a pontos időintervallumot a TO. teszi közzé. ETR/Jelentkezések/Kurzusfelvétel és ott kattints az Új, ajánlat alapján-ra. Így azok a kurzusok jelennek meg, amiket még nem teljesítettél és az adott félévre elő vannak írva, vagy ajánlott elvégezni. Innentől már csak x-elgetés és felvétel az oldal alján.

Jótanácsok egész dömpingje

- Érdemes követni a dinamikus tantervet, mert így kisebb az esélye, hogy elmarad egy-egy kurzus, és ez csak az utolsó félévben derül ki.

- Egy ideális világban nincs óraütközés, az ETR virtuális világa kemény realista, de törekednünk kell az ideálok megismerésére.

- Az órafelvétel első napján csak 7 kurzust vehetsz fel, érdemes a legjobb szemináriumokból választani, az előadásokra utólag is felvesznek.

- Ha mégsem fértél be egy kötelező kurzusra, amit ugyan más időpontban is felvehetsz, de az borítja a teljes heti órarended, akkor először kérdezd meg az oktatót, fel tud e venni az órára.

- Ne vegyél fel reggeli órát, ha nem tudsz megjelenni rajta.

 

Vizsgára jelentkezés

A nagy megmérettetések ideje. Ősszel december-január, tavasszal május-április hónapokban esedékes, hogy az Egységes Tanulmányi Rendszerbe ellátogatva megejtsd. Az ETR egy olyan rendszer, ami nagyon figyel rád. Még arra is figyelmeztet, hogy”van olyan vizsga, amire még nem jelentkeztél.” Egyébként az ETR/Jelentkezések/Vizsgára jelentkezés-re kattintva, ott a kurzushoz tartozó feljelentkezéssel történik.